Blog

Tratarea apei potabile cu lampi ultraviolete UV

Temperaturile enorme de pe soare creaza raze  ultraviolete (UV) in cantitati mari, aceasta radiatie este atat de puternica incat toata viata de pe Pamant ar fi distrusa daca aceste raze UV nu ar fi imprastiate de atmosfera si filtrate prin straturile de ozon gazos care plutesc la aproximativ 30 km deasupra Pamantului.

Aceasta radiatie poate fi produsa artificial prin trimiterea unor curenti electrici puternici in profunzimea unor diferite substante. Soarele, de exemplu, trimite raze UV, controlate in mod corespunzator acestea genereaza un efect de bronzare. Desigur, o expunere prea mare va provoca arsuri.

Lampile UV care pot fi utilizate pentru dezinfectarea apei depind in mare masura de presiunea joasa de vapori de mercur pentru a produce raze ultraviolete. O lampa cu vapori de mercur este una in care un arc electric este trecut printr-un gaz inert. Aceasta va vaporiza mercurul continut in interiorul lampii; rezultat al acestei vaporizari este producerea de  raze UV.

Lampa cu ultraviolete UV nu vine in contact direct cu apa, aceasta este plasata in interiorul unui tub de cuart, iar apa este in contact direct cu partea exterioara a tubului de cuart. Cuartul este utilizat in acest caz, deoarece, practic, razele UV nu sunt absorbite de cuart, permitand astfel ca toate razele sa ajunga la apa. Sticla obisnuita nu poate fi utilizata, deoarece acesta va absorbi razele UV, lasand mai putine raze pentru dezinfectare.

Exista un interes in crestere in utilizarea lampilor cu ultraviolete UV pentru a dezinfecta apa potabila, rezultat al demonstratiei capacitatii de a inactiva o gama larga de micro-organisme inclusiv Cryptosporidium (foto ).

Reducerile de bacterii, virusuri si protozoare realizate de dezinfectare
  Ct pentru  2 log reducere, mg min/ l (pH ~7 )Ct pentru 2 log inactivare,mL/cm2  
  Clor Cloramina Dioxid de clor Ozon UV
Bacteria 0.08 la 1-2°C;         94  la 1-2°C; 0.13 la 1-2°C; 0.02 la 5°C 7
  3.3 la 1-2°C 278 la 1-2°C, 0.19 la 1-2°C    
  pH 8.5 pH 8.5 pH 8.5    
Virusi 12 la 0-5°C 1240 la 1° C; 8.4 la 1 °C 0.9 la 1 °C 59
   8 la 10°C 430 la 15°C 2.8 la 15° C 0.3 la 15° C  
Protozoa Giardia 230la 0.5°C  Giardia 2550 la 1° C Giardia 42 la 1°C Giardia 1.9 la°C  Giardia 5
  Cryptosporidium Cryptosporidium Cryptosporidium Cryptosporidium Cryptosporidium
  prezent activ 40 la 22°C, pH 8 40 la1°C;4.4 la22°C 10

       Radiatia ultravioleta este o radiatie electromagnetica de frecventa usor mai mare decat lumina vizibila, dar mai scazuta decat a razelor X. Aceasta este responsabila pentru efectul de bronzare indus de lumina Soarelui si un pericol major in dezvoltarea de melanom malign sau cancer de piele. Spectrul UV este arbitrar impartit in trei benzi in functie de lungimea de unda a radiatiei. Banda UVC are cea mai mica lungime de unda(si, prin urmare, cea mai mare frecventa) a radiatiei cu cele mai puternice proprietati biocide.

UVA 400-315 nm

UVB 315-280 nm

UVC 280-200 nm

Vizibil 400-700 nm

Radiatia UV este produsa comercial prin utilizarea vaporilor de mercur, antimoniu si a lampilor cu xenon. In mod normal, lampa este inchisa intr-un tub de cuart protectiv iar emisia este exprimata ca puterea radiatiei UV masurata la suprafata exterioara a mansonului in W per m 2 de suprafata. Lampile comerciale se impart in doua categorii principale: de joasa presiune si medie presiune. Caracteristicile lor sunt cuprinse in tabel.

Caracteristicile lampilor UV
Parametru Presiune joasa Presiune medie Presiune inalta
UV lung unda (nm) 185 and 254 240-300 240-300
Iesire max  (W m-2) 60 500-2000 >2500
Ore functionare (h) 8000 4000 4000
Temp. optima (°C) 50* 0-100 0-100

Distributia spectrala  joasa presiune + medie presiune

        Iradiatia ultravioleta datoreaza efectul sau bactericid capacitatii de penetrare a celulei ce actioneaza direct asupra ADN-ului nuclear. Radiatia nu distruge materialul de celule bacteriene, dar perturba ADN-ul prin provocarea grupelor chimice adiacente pe dublu helix a moleculei de ADN pentru a fuziona si a preveni molecula de la replicare.

       Aceasta inseamna ca bacteria este incapabila de a se reproduce si este astfel inactivata sau nu este viabila. Este, totusi, gresit sa credem ca bacteria a fost  ucisa de UV, deoarece s-a demonstrat ca expunerea unei celule bacteriene tratata cu UV, la lumina vizibila (300-500 nm) determina foto-reactivare care inverseaza efectele dozei de UV. Doza de  UV este adesea masurata in milijouli pe centimetru patrat sau mW pe centimetru patrat (10 J/m2 = 1 mJ/cm2 =1 mW/cm2) si relatia dintre doza UV si rata de inactivare este logaritmica ca in tabelul de E. coli.

Reducerea in E. coli la cresterea dozei UV
UV doza, mJ cm-2 Reducerea in procente (%)
5.4 90
10.8 99
16.2 99.9
21.6 99.99
       Intelegerea tehnologiei UV s-a dezvoltat enorm in ultimii 5 ani ca urmare a aplicarii de algoritme de calcul a dinamicii fluidelor pentru a optimiza designul reactorului UV si a elabora reactoare UV pentru microbi rezistenti. Acest demers a construit o incredere in capacitatea reactoarelor UV in a inactiva microbii sub o serie de conditii de functionare realista a fabricilor de tratare; adica calitatea apei, debitul si turbiditatea. O gama larga de reactoare UV au fost proiectate pentru a oferi o doza eficienta necesara pentru a inactiva microorganisme. USEPA a acceptat ca reactoarele UV, care au fost validate independent, pot fi utilizate pentru protectia Cryptosporidium. USEPA a publicat orientari cuprinzatoare privind validarea si aspectele care urmeaza sa fie abordate in designul reactoarelor UV. Aceasta inseamna ca reactoarele UV  comerciale ar trebui sa fie in msura sa demonstreze capacitatea de a furniza o doza minima care este acceptata la nivel international. Exista si alte standarde recunoscute pe plan international pentru validarea ca test biologic ca DVGW din Germania si O-NORM in Austria.

     UV va dezinfecta eficient agentii patogeni din  apa, cu o doza UV de 40 mJ/cm2 pentru a obtine o reducere de 4 log, o exceptie este adenovirus care cu o doza UV de 40 mJ/cm2 ofera o inactivare de 1,5 log, dar adenovirus este extrem de sensibil la o doza mica de clor. Un clor rezidual ar trebui sa fie utilizat in continuare pentru protectie in sistemul de distributie.

    Exista interes in crestere, intr-o abordare multi-bariera la dezinfectarea apei potabile municipale, cu UV ca dezinfectantul primar si un clor rezidual pentru asigurarea protectiei in sistemul de distributie.

    Factorii majori care afecteaza performanta procesului UV includ transmisia UV, turbiditatea, hidraulica ,componenti cum ar fi: fierul, materia organica si carbonat de calciu. Transmisivitatea apei este de o importanta cruciala in determinarea calculului de putere UV ce trebuie aplicat pentru a se asigura ca toata apa din celula este expusa la doza dorita; si debitul, pe care o lampa UV il va trata, este direct proportional cu capacitate de transmisie a apei. Transmisia luminii este afectata de o serie de caracteristici ale apei. Culoarea in apa absoarbe radiatia UV si lumina vizibila, sarurile de fier oxideaza consumand astfel radiatiile UV, in timp ce turbiditatea imprastie lumina. Solidele in suspensie din apa pot proteja microorganismele de radiatie si pot, de asemenea sa se depuna in straturi pe tubul de cuart, reducand astfel  intensitatea radiatiei UV care ajunge in apa. Depunerea sarurilor de calciu si magneziu  au acelasi efect. Solidele sunt deosebit de importante atunci cand se impune indepartarea virusilor, deoarece virusii sunt asociati mai ales cu solidele in suspensie.

Secretele unei bai sanatoase-filtru cu vitamina C

In cartea " Secretele artei medicale" scrisa de catre medicul olandez Hermann Boerhaave, fondatorul invatamantului medical clinic, gasim ca si nota de incheiere pe ultima pagina urmatoarea indrumare "Tine-ti capul rece, picioarele calde, si vei face cel mai bun doctor sarac". Aceasta este una dintre cele mai renumite spuse in lumea medicala si considerata ca fiind una dintre cele mai eficiente modalitati de a imbunatati sanatatea cuiva.

Principiul de baza al "Lower Body Bath" este in conformitate cu "Tine-ti capul rece, picioarele calde." Baia corpului la partea inferioara este, de asemenea, una dintre modalitatile de a imbunatati sanatatea cuiva atit timp cat temperatura apei se situeaza intre 30-40 gr.C, nu se recomanda a se utiliza apa fierbinte.

Principiul acestei bai este aplicarea legii fizicii pentru corpul uman, in care aerul cald se ridica de la partea inferioara spre partea superioara. De exemplu, atunci cand introducem jumatatea inferioara a corpului in apa calda, sangele incalzit se poate transfera la jumatatea superioara a corpului natural.

Aceasta "Lower Body Bath" nu numai ca ajuta la cresterea si imbunatatirea cantitatii consumului de oxigen al corpului uman, circulatia sangelui, dar, de asemenea, imbunatateste boala mainilor reci / picioarelor si este excelenta pentru diminuarea tensiunii din corp.

Sa vedem ce avem nevoie pentru a face cea mai buna baie a corpului.

1- pregateste termometrul.

Este important sa pastrati temperatura apei in mod regulat pentru a maximiza efectul de"Lower Body Bath". Temperatura apei necesare trebuie mentinuta in jurul valorii de 38-40 ⁰C, daca este mai mica de 38 ⁰C poate duce la obtinerea unui efect mai redus, iar daca este mai mare de 40 ⁰C poate impune un disconfort pentru inima, nu avem o variatie mare de impuls cardiac si de tensiune arteriala intre 38-40 ⁰C.

2- mentine nivelul apei intre plexul solar si buric.

Se recomanda sa pastrati nivelul apei mai aproape de plexul solar atunci cand va familiarizati cu "Lower Body Bath". Pentru ca, introducerea a cat mai multa apa calda posibila va conduce la un transfer de caldura mult mai ridicat pentru corpul uman, de asemenea, se ajunge la cel mai bun efect "Lower Body Bath" in timp. Odata ce va-ti obisnuit cu aceasta tehnica, este recomandat sa pastrati nivelul apei cat mai aproape de buric, astfel puteti ajunge cu ușurinta la cel mai bun efect scontat, desi folositi mai putina apa calda. Daca va ingrijoreaza continutul de clor dizolvat din apa, acum este disponibil un revolutionar filtru pentru baie cu Vitamina C pentru a neutraliza clorul rezidual din apa de dus / baie.

3-tine bratele in afara in timpul "Lower Body Bath".

Bratele sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a stoca cantitati mai mari de sange pe unitate de volum decat ​​alte parti ale corpului din partea superioara, datorita densitatii mai mari de muschi si vase de sange, astfel incat, daca veti tine bratele in apa in timpul baii vasele de sange se vor dilata temporar. Cu alte cuvinte, aceasta actiune va duce la o circulatie proasta. Prin urmare, este important sa se tina bratele in afara cazii in timpul baii pentru a ajunge la cel mai bun efect de "Lower Body Bath".

4- 20 ~ 30 minute suficiente pentru baie dvs.

20-30 de minute este de ajuns pentru a ajunge la cel mai bun efect de baie de jos a corpului si sensul de "efect" in aceasta baie este sa transpirati un pic. Transpiratia este un indicator, consecinta a caldurii de la partea inferioara a corpului ce a fost deja trasferata la partea superioara a corpului in intregime si a promovat circulatia eficienta a sangelui. Dar, nu uita ca trebuie sa bei apa in mod frecvent pentru a preveni deshidratarea chiar si in timpul baii. Dupa o perioada de timp puteti sa diminuati timpul de baie la 15-20 minute.

5-termina cu un dus.

Ca etapa finala de baie, spalati transpiratia cu un dus usor. Se recomanda in principal un dus pentru partea superioara a corpului. Mai ales, este bun pentru sanatate efectuarea unui dus cu apa mai rece conform moto "Tine-ti capul rece si picioarele calde". Daca aveti pielea sensibila la apa cu clor sau sunteti ingrijorati in privinta clorului din apa si a efectelor asupra scalpului si pielii dumneavoastra puteti opta pentru noul filtru de dus cu Vitamina C Vitafresh Korea.