Tratarea apei potabile cu lampi ultraviolete UV
  Non Stop - Filtre apa Georom Instal
Salut, aici îți poți crea un cont nou sau te poți autentifica.
  • Securizarea tranzactiilor

    cumparaturi 100% sigure

  • Curierat rapid

    livrare din stoc

  • Comanda telefonic!

    +4 0746 468 293

  • Pentru siguranta ta

    plata la livrare

Coş de cumpărături
0 produs(e) - 0Lei
Coşul tău este gol!

Tratarea apei potabile cu lampi ultraviolete UV

Tratarea apei potabile cu lampi ultraviolete UV

Tratarea apei potabile cu lampi ultraviolete UV

Temperaturile enorme de pe soare creaza raze  ultraviolete (UV) in cantitati mari,aceasta radiatie este atat de puternica incat toata viata de pe Pamant ar fi distrusa daca aceste raze UV nu ar fi imprastiate de atmosfera si filtrate prin straturile de ozon gazos care plutesc la aproximativ 30 km deasupra Pamantului.

Aceasta radiatie poate fi produsa artificial prin trimiterea unor curenti electrici puternici in profunzimea unor diferite substante. Soarele, de exemplu, trimite raze UV ,controlate in mod corespunzator acestea genereaza un efect de bronzare. Desigur, o expunere prea mare va provoca arsuri.

Lampile UV care pot fi utilizate pentru dezinfectarea apei depind in mare masura de presiunea joasa de vapori de mercur pentru a produce raze ultraviolete. O lampa cu vapori de mercur este una in care un arc electric este trecut printr-un gaz inert. Aceasta va vaporiza mercurul continut in interiorul lampii; rezultat al acestei vaporizari este producerea de  raze UV.

Lampa  cu ultraviolete UV nu vine in contact direct cu apa, aceasta este plasata in interiorul unui tub de cuart, iar apa este in contact direct cu partea exterioara a tubului de cuart. Cuartul este utilizat in acest caz, deoarece, practic, razele UV nu sunt absorbite de cuart, permitand astfel ca toate razele sa ajunga la apa. Sticla obisnuita nu poate fi utilizata, deoarece acesta va absorbi razele UV, lasand mai putine raze pentru dezinfectare.

Exista un interes in crestere in utilizarea lampilor cu ultraviolete UV pentru a dezinfecta apa potabila, rezultat al demonstratiei capacitatii de a inactiva o gama larga de micro-organisme inclusiv Cryptosporidium (foto ).

Reducerile de bacterii, virusuri si protozoare realizate de dezinfectare

 

Ct pentru  2 log reducere, mg min/ l (pH ~7 )

Ct pentru 2 log inactivare,mL/cm2

 

 

Clor

Cloramina

Dioxid de clor

Ozon

UV

Bacteria

0.08 la 1-2°C;        

94  la 1-2°C;

0.13 la 1-2°C;

0.02 la 5°C

7

 

3.3 la 1-2°C

278 la 1-2°C,

0.19 la 1-2°C

 

 

 

pH 8.5

pH 8.5

pH 8.5

 

 

Virusi

12 la 0-5°C

1240 la 1° C;

8.4 la 1 °C

0.9 la 1 °C

59

 

 8 la 10°C

430 la 15°C

2.8 la 15° C

0.3 la 15° C

 

Protozoa

Giardia 230la 0.5°C 

Giardia 2550 la 1° C

Giardia 42 la 1°C

Giardia 1.9 la°C 

Giardia 5

 

Cryptosporidium

Cryptosporidium

Cryptosporidium

Cryptosporidium

Cryptosporidium

 

prezent

activ

40 la 22°C, pH 8

40 la1°C;4.4 la22°C

10

       Radiatia ultravioleta este o radiatie electromagnetica de frecventa usor mai mare decat lumina vizibila, dar mai scazuta decat a razelor X. Aceasta este responsabila pentru efectul de bronzare indus de  lumina soarelui si un pericol major in dezvoltarea de melanom malign sau cancer de piele. Spectrul UV este arbitrar impartit in trei benzi in functie de lungimea de unda a radiatiei. Banda UVC are cea mai mica lungime de unda (si, prin urmare, cea mai mare frecventa) a radiatiei cu cele mai puternice proprietati biocide.

UVA 400-315 nm

UVB 315-280 nm

UVC 280-200 nm

Vizibil 400-700 nm

Radiatia UV este produsa comercial prin utilizarea vaporilor de mercur, antimoniu si a lampilor cu xenon. In mod normal, lampa este inchisa intr-un tub de cuart protectiv iar emisia este exprimata ca puterea radiatiei UV masurata la suprafata exterioara a mansonului in W per m 2 de suprafata. Lampile comerciale se impart in doua categorii principale: de joasa presiune si medie presiune. Caracteristicile lor sunt cuprinse in tabel.

Caracteristicile lampilor UV

Parametru

Presiune joasa

Presiune medie

Presiune inalta

UV lung unda (nm)

185 and 254

240-300

240-300

Iesire max  (W m-2)

60

500-2000

>2500

Ore functionare (h)

8000

4000

4000

Temp. optima (°C)

50*

0-100

0-100

Distributia spectrala  joasa presiune + medie presiune

        Iradiatia ultravioleta datoreaza efectul sau bactericid capacitatii de penetrare a celulei ce actioneaza direct asupra ADN-ului nuclear. Radiatia nu distruge materialul de celule bacteriene, dar perturba ADN-ul prin provocarea grupelor chimice adiacente pe dublu helix a moleculei de ADN pentru a fuziona si a preveni molecula de la replicare.

       Aceasta inseamna ca bacteria este incapabila de a se reproduce si este astfel inactivata sau nu este viabila. Este, totusi, gresit sa credem ca bacteria a fost  ucisa de UV, deoarece s-a demonstrat ca expunerea unei celule bacteriene tratata cu UV ,la lumina vizibila (300-500 nm) determina foto-reactivare care inverseaza efectele dozei de UV. Doza de  UV este adesea masurata in milijouli pe centimetru patrat sau mW pe centimetru patrat (10 J/m2 = 1 mJ/cm2 =1 mW/cm2) si relatia dintre doza UV si rata de inactivare este logaritmica ca in tabelul de E. coli.

Reducerea

in E. coli la cresterea dozei UV

UV doza, mJ cm-2

Reducerea in procente (%)

5.4

90

10.8

99

16.2

99.9

21.6

99.99

       Intelegerea tehnologiei UV s-a dezvoltat enorm in ultimii 5 ani ca urmare a aplicarii de algoritme de calcul a dinamicii fluidelor pentru a optimiza designul reactorului UV si a elabora reactoare UV pentru microbi rezistenti. Acest demers a construit o incredere in capacitatea reactoarelor UV in a inactiva microbii sub o serie de conditii de functionare realista a fabricilor de tratare; adica calitatea apei, debitul si turbiditatea. O gama larga de reactoare UV au fost proiectate pentru a oferi o doza eficienta necesara pentru a inactiva microorganisme. USEPA a acceptat ca reactoarele UV, care au fost validate independent, pot fi utilizate pentru protectia Cryptosporidium. USEPA a publicat orientari cuprinzatoare privind validarea si aspectele care urmeaza sa fie abordate in designul reactoarelor UV. Aceasta inseamna ca reactoarele UV  comerciale ar trebui sa fie in msura sa demonstreze capacitatea de a furniza o doza minima care este acceptata la nivel international. Exista si alte standarde recunoscute pe plan international pentru validarea ca test biologic ca DVGW din Germania si O-NORM in Austria.

     UV va dezinfecta eficient agentii patogeni din  apa, cu o doza UV de 40 mJ/cm2 pentru a obtine o reducere de 4 log, o exceptie este adenovirus care cu o doza UV de 40 mJ/cm2 ofera o inactivare de 1,5 log, dar adenovirus este extrem de sensibil la o doza mica de clor. Un clor rezidual ar trebui sa fie utilizat in continuare pentru protectie in sistemul de distributie.

    Exista interes in crestere, intr-o abordare multi-bariera la dezinfectarea apei potabile municipale, cu UV ca dezinfectantul primar si un clor rezidual pentru asigurarea protectiei in sistemul de distributie.

    Factorii majori care afecteaza performanta procesului UV includ transmisia UV, turbiditatea,  hidraulica ,componenti cum ar fi :fierul, materia organica si carbonat de calciu. Transmisivitatea apei este de o importanta cruciala in determinarea calculului de putere UV ce trebuie aplicat pentru a se asigura ca toata apa din celula este expusa la doza dorita; si debitul, pe care o lampa UV il va trata, este direct proportional cu capacitate de transmisie a apei. Transmisia luminii este afectata de o serie de caracteristici ale apei. Culoarea in apa absoarbe radiatia UV si lumina vizibila, sarurile de fier oxideaza consumand astfel radiatiile UV, in timp ce turbiditatea  imprastie lumina. Solidele in suspensie din apa pot proteja microorganismele de  radiatie si pot, de asemenea sa se depuna in straturi pe tubul de cuart, reducand astfel  intensitatea radiatiei UV care ajunge in apa. Depunerea sarurilor de calciu si magneziu  au acelasi efect. Solidele sunt deosebit de importante atunci cand se impune indepartarea virusilor, deoarece virusii sunt asociati mai ales cu solidele in suspensie.